Wat betekent normaal nu?
Het kan moeilijk zijn te bepalen wat nu ‘normaal’ is. Dat kan een leuke uitdaging zijn, omdat je opnieuw kunt beginnen op de manier die je wilt, maar het kan ook verwarrend zijn.
Gun jezelf dus tijd en maak niet te snel keuzes. Het helpt om na te denken over hoe je je leven opnieuw wilt inrichten, in plaats van alles weer op te bouwen zoals het was.
• Als kanker je lichaam, je energieniveaus of je emotionele balans heeft aangetast, ben je misschien niet in staat de plannen die je eerst had uit te voeren. Je hieraan aanpassen kan erg moeilijk zijn, maar sla niet te haastig een nieuwe richting in. Er komt een moment dat je voelt klaar te zijn om over andere mogelijkheden na te denken.
• Misschien denk je erover een totaal nieuwe carrière te beginnen. Misschien wil je wel in de gezondheidszorg gaan werken nu je hebt meegemaakt wat een prachtig werk je zorgteam heeft verricht tijdens je behandeling (of misschien wil je nooit meer een voet in een ziekenhuis zetten). Waar je ook over denkt, praat er over met een beroepskeuzeadviseur die kan helpen alles voor je op een rijtje te zetten.
• Misschien heb je nog geen idee wat je wilt gaan doen. Daarover hoef je je geen zorgen te maken. Dit is een moeilijke periode en niemand zal je kwalijk nemen dat je je verward voelt. (En veel mensen leven vrolijk door zonder echt te weten wat ze willen.)
Misschien voel je dat je er sterker door geworden bent en beter in staat bent om van het leven te genieten. Misschien geef je er de voorkeur aan te accepteren dat het je is overkomen en door te gaan. Of misschien schommel je tussen positieve en negatieve gevoelens over wat je hebt doorgemaakt. Iedereen ervaart het anders. Maar als je behoefte hebt om over dergelijke problemen te praten, ga dan naar vrienden of familie. Misschien merk je dan dat zij zich dezelfde vragen hebben gesteld.
Een maatje van de VOKK zou je ook kunnen helpen. Dit is iemand van 16 tot 25 jaar die genezen is van kanker en jou met zijn of haar ervaringen wil helpen. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.
Er zijn veel redenen waarom je je misschien niet helemaal zoals vroeger voelt:
• Hoe je eruitziet en het beeld dat je van jezelf hebt kan veranderd zijn (en daardoor kan je zelfvertrouwen en ook je zelfbeeld een deuk oplopen)
• Je hebt het gevoel dat jouw relaties met de mensen om je heen zijn veranderd
• Je hebt het gevoel volwassener en sterker te zijn dan leeftijdsgenoten
• Je hecht waarde aan andere dingen
•Misschien behandelen mensen je anders, zelfs als je geen kanker meer hebt
Het kan lastig zijn weer te wennen aan het feit dat niet alles meer om jou draait. Dat is ook gewoon. Het is een verwarrende periode, dus probeer niet koste wat kost erachter te komen wie je bent. Identiteit verandert voortdurend, en na kanker te hebben doorgemaakt is het normaal dat je je een poos anders en verloren voelt.
Ook kan het helpen de lat voor jezelf niet al te hoog te leggen. Als je weer naar school of naar je werk gaat en verwacht dat alles gaat zoals altijd, word je misschien teleurgesteld. Maar als je jezelf voorhoudt dat dingen tijd nodig hebben of dat het een beetje vreemd kan zijn, maakt dat alles misschien makkelijker.
Tenslotte: misschien vind je het fijn om te praten met andere jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt. Wie weet is Op Koers Online dan iets voor jou. Dit is een ondersteuningsprogramma voor kinderen van 8-18 jaar die kanker hebben gehad. Meer informatie kun je vinden op www.opkoersonline.nl.
Sommige mensen vinden het zelfs moeilijk plannen te maken of met volle teugen van het leven te genieten omdat ze bang zijn dat de kanker misschien terugkomt.
Het is een feit dat deze vraag niet gemakkelijk te beantwoorden is. Je merkt misschien dat je artsen en verpleegkundigen aarzelen te zeggen dat je bent ‘genezen’. De kanker kan namelijk op dezelfde plaats terugkeren of ergens anders. Dit komt doordat de behandeling niet alle kankercellen in je lichaam heeft vernietigd.
Het goede nieuws is, dat voor de meeste vormen van kanker geldt dat hoe langer je kankervrij bent, hoe kleiner de kans is dat de kanker terugkeert. Maar als je je zorgen maakt, verberg je angst dan niet. Iedereen heeft slechte dagen. Probeer je gevoelens te accepteren en praat erover met anderen.
Artsen, verpleegkundigen en psychologen zijn er niet alleen voor je tijdens de behandeling; ook na beëindiging van de behandeling kan het echt helpen om met hen te praten. Zij bieden je handvatten om eventuele angsten te leren beheersen. Dat is erg fijn als je bijvoorbeeld heel bang bent dat de kanker terugkomt en je daardoor niet de dingen doet die je graag wilt.
Het is zonder twijfel moeilijk om met deze onzekerheid te leven, maar meestal gaat dat na verloop van tijd gemakkelijker. En hoewel je nooit helemaal vergeet dat je kanker hebt gehad, je denkt er steeds minder vaak aan.
De VOKK organiseert regelmatig evenementen waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en belangrijke onderwerpen kunnen bespreken. Kijk voor meer informatie op www.vokk.nl of www.vox.nl. VOX is het netwerk van mensen die als kind kanker hebben gehad (en onderdeel van de VOKK).