Je bent niet wettelijk verplicht je werkgever te informeren over je diagnose. De bedrijfsarts mag aan je baas alleen doorgeven of en zo ja welke beperkingen je hebt om je werk te doen.
Maar als je niets vertelt, is je werkgever niet verplicht om je in bepaalde zaken tegemoet te komen. Je werkgever moet dan wel op de hoogte zijn van je ziekte.
Hier vind je een paar manieren waarop je je baas en collega’s over je kanker kunt vertellen. Je kunt hen open vertellen wat er aan de hand is en dat privacy belangrijk voor je is. Dat dus niet geregistreerd mag worden wat je vertelt.
Neem geen overhaaste beslissingen!
Als je dit leest omdat je kanker hebt en daarom ontslag wilt nemen, doe dan niets overhaast! Neem de tijd om een en ander te bespreken met je naasten en ga na of ontslag nemen echt de beste beslissing is.
Als je terugkeert naar je oude werk, is je werkgever verplicht om aanpassingen te doen die jou ondersteunen bij je werkzaamheden (zolang die aanpassingen redelijk zijn). Als je op zoek bent naar een nieuwe (bij)baan, is er geen reden om aan te nemen dat kanker je in de weg staat bij het vinden van die perfecte baan. Emma-at-work kan je hierbij helpen.
Als sollicitant hoef je geen informatie over je gezondheid te geven die niet direct van belang is voor het werk wat je wilt gaan doen.
Wat je situatie ook is, het is belangrijk om pas weer aan het werk te gaan als je er klaar voor bent. Praat met je artsen of je verpleegkundig specialist over de mogelijkheden en doe het rustig aan. Je kunt dit ook bespreken met je maatschappelijk werker. En maak dan duidelijke afspraken met je baas en collega’s.
Je zult merken dat je misschien sneller moe wordt of dat je je niet zo goed kunt concentreren. Geen zorgen, dat hoort erbij.
Wat hierbij kan helpen:
• Stel een overeenkomst op over hoe je weer gaat beginnen - Zo kunnen jij en je werkgever afspraken maken over wat je kunt doen, welke onderdelen van je werkzaamheden je weer oppakt, of er aanpassingen nodig zijn, wanneer je vrij moet nemen voor ziekenhuisafspraken, enzovoort; zorg voor een flexibel plan en pas het om de zoveel tijd weer even aan.
• Ga minder werken - Vraag aan je werkgever of het mogelijk is minder dagen, in kortere diensten of vanuit huis te werken.
• Pas je dagroutine aan - Vraag of je je dag zo mag indelen dat je kunt werken op de momenten dat jij je goed voelt.
• Neem pauze - Zorg dat je geen pauzes overslaat en doe het rustig aan.
• Geef het aan als het niet lukt - Niemand zal je ervoor veroordelen en je baas is misschien bereid een aantal zaken aan te passen om het je gemakkelijker te maken.
• Wees niet te hard voor jezelf - Het duurt even voordat je hersteld bent van kanker en van je behandeling; luister dus naar je lichaam en zit er niet mee als niet alles meteen lukt.
Je collega’s zijn vast nieuwsgierig naar je behandeling en hoe het met je gaat, dus bedenk vast wat je aan ze kwijt wilt. Misschien vind je het prettig om het iedereen tegelijk te vertellen, maar je kunt er ook voor kiezen om het aan een paar collega’s te vertellen, zodat die het aan de rest door kunnen geven.
Achterin de Tienergids zitten een paar kaarten die je daarbij kunt gebruiken. Deze zijn er voor de momenten waarop je niet echt zin hebt om te praten, maar je andere mensen ook niet wilt negeren.
Houd je ogen open!
De meeste bedrijven en leidinggevenden willen er alles aan doen om je leven gemakkelijker te maken, maar sommige ook niet.
Als je het idee hebt dat je niet eerlijk wordt behandeld of dat je wel heel erg je best moet doen om voor aanpassingen te zorgen, laat dan niet over je heen lopen. Praat met collega’s, familie en vrienden. Er zijn ook instanties die je hierbij kunnen helpen. Neem hiervoor contact op met de maatschappelijk werker uit je zorgteam.
Er zijn zelfs maar heel weinig redenen waardoor een werkgever het recht heeft om naar je gezondheid te vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Werkgevers mogen naar je gezondheid vragen om te controleren of je bepaalde taken kunt uitvoeren die essentieel zijn voor de functie, om er zeker van te zijn dat het wervingsproces niet discriminerend is of in het geval van ‘positieve discriminatie’ (wat inhoudt dat zij bijvoorbeeld proberen meer mensen te werven met een aandoening of handicap).
Maar jij bepaalt hoeveel je aan een potentiële werkgever prijsgeeft. Probeer wel zo eerlijk mogelijk te blijven; leugens hebben de vervelende neiging om op een bepaald moment ontdekt te worden.
Emma-at-work kan je verder helpen bij het zoeken van een nieuwe baan.
Dit kan de start van een geweldige nieuwe ervaring worden, maar er is geen haast bij. Denk goed na over wat je echt wilt gaan doen. Praat erover met vrienden en familie of neem contact op met Emma-at-work en geef dan opnieuw vorm aan je toekomst, op de manier die jij wilt.