Als je kanker hebt, zorgt dat er niet voor dat je ineens geen interesse meer hebt in seks. Natuurlijk, er zullen momenten zij waarop je je totaal niet sexy voelt. En er zullen momenten zijn dat je zo misselijk of moe bent dat seks wel het laatste is waar je zin in hebt. Maar op de dagen dat je je wel goed voelt, denk je misschien toch wel eens aan seks. Dat is heel normaal. En weet je wat het goede nieuws is: er is medisch gezien vaak geen enkel bezwaar om seks te hebben, tenzij je arts zegt dat het niet mag.
Gebruik wel een condoom. Dat is heel belangrijk. Vrij dus veilig en vraag aan je arts of je eventueel nog andere maatregelen moet nemen.
Houd dus een pakje condooms bij de hand en blijf ze zeker tot een paar weken na je behandeling gebruiken. Ze voorkomen ook dat je zwanger wordt of een SOA oploopt.
Geen zin meer hebben in seks komt vaak voor en heeft vele oorzaken, bijvoorbeeld hormonale veranderingen, vermoeidheid, angst en onzeker zijn over jezelf. Of je nu single bent of een relatie hebt, soms krijgt je zelfvertrouwen gewoon een klap. Dan voel je je minder op je gemak en wil je liever niet intiem zijn met iemand. Ook bepaalde medicijnen en radiotherapie kunnen ervoor zorgen dat je geen zin hebt in seks.
Vaak krijg je zodra je behandeling voorbij is wel weer zin in seks. Als je een tijdje na je behandeling nog steeds niet zoveel zin hebt in seks, kan het fijn zijn om eens met een psycholoog te praten.
Supertip: Praat er met je vriend of vriendin over.
Als je een relatie hebt en geen zin meer hebt in seks, praat er dan over met je vriend of vriendin.
Stel je partner gerust. Vertel hoe je je voelt en dat hij of zij niets fout heeft gedaan.
Luister ook naar hoe je partner zich voelt. Jij voelt je misschien helemaal niet sexy, maar dat betekent niet dat je vriend of vriendin je niet meer aantrekkelijk vindt. Dus sluit jezelf niet af. En vergeet niet dat je ook van elkaar kunt genieten zonder seks te hebben.
Wat gebeurt er daar beneden allemaal?
Misschien krijg je geen stijve meer.
Een erectie krijgen kan moeilijk zijn als:
• Kanker of de behandeling daarvan zenuwen en bloedvaten in je bekken heeft beschadigd
• Je bent geopereerd aan je prostaat, darmen, testikels, blaas of rectum
• Je weinig testosteron hebt; het testosteronniveau kan dalen door radiotherapie of een operatie aan je testikel, of door een behandeling aan de hypofyse in je hersenen
Als dat bij jou gebeurt, schaam je dan niet en praat erover. Voor je artsen en verpleegkundigen is dat iets medisch en ze hebben zo’n gesprek al vaker gevoerd. Als je liever met een mannelijke arts of verpleger praat, dan kan dat. Zij kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden, bijvoorbeeld viagra en vacuümpompen.
Misschien doet klaarkomen pijn.
Dat kan gebeuren als je plasbuis (of urethra), een deel van je penis, ontstoken raakt tijdens de radiotherapie. Een paar weken na de behandeling stopt dat vaak weer. Tot die tijd wil je misschien even niet meer vrijen.
Soms kom je niet klaar als je een orgasme hebt.
Dat gebeurt vaak als je prostaatklier is verwijderd. Dat wordt een ‘droog orgasme’ genoemd en daar hoef je je geen zorgen om te maken. Sommige mensen zeggen dat het gevoel bij een orgasme niet verandert, andere vinden dat het gevoel minder intens is.
Soms kan je vagina droog aanvoelen.
Dat komt door een laag niveau van het hormoon oestrogeen en kan ervoor zorgen dat vrijen pijn doet of ongemakkelijk voelt. Verschillende behandelingen, onder andere radiotherapie in je bekken en chemotherapie, kunnen ervoor zorgen dat je oestrogeenniveau daalt. Je kunt aan je arts of verpleegkundige vragen of je tabletten of gel kunt en mag gebruiken. Glijmiddelen op waterbasis die je bij de drogist kunt kopen, kunnen ook helpen (zorg er wel voor dat je een glijmiddel gebruikt dat veilig met condooms kan worden gebruikt).