Misschien maak je je zorgen over dingen die je hebt gedaan, zoals roken, drinken of drugsgebruik. Of lang in de zon zitten. Dat is niet nodig. Deze dingen hebben wel met kanker te maken, maar de kans dat jonge mensen hierdoor kanker krijgen is zo goed als 0. De simpele waarheid is dat kanker je zomaar kan overkomen.
Gelukkig is het antwoord op deze vraag meestal ‘ja’. Als je arts je vertelt dat je ‘schoon’ bent (in remissie), dan heb je geen tekenen of symptomen meer van kanker. Dat is zeker een moment om te vieren! Kankerbehandelingen worden ook steeds beter, omdat veel onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken van kanker en hoe je er vanaf komt.
Maar het is ook waar dat kanker soms niet te genezen is. Heel veel factoren hebben hier invloed op - zoals welke vorm van kanker je hebt, waar de kanker zich bevindt en hoe ver deze is gevorderd. Geen gemakkelijke gedachte om mee om te gaan (maar dat hoeven wij je niet te vertellen). Het is oké als je bang bent, dat is heel normaal. Je arts kan je precies vertellen hoe het echt met jou gaat, dus als je meer wilt weten, vraag het gewoon. En vergeet niet dat je een heleboel hulp kunt krijgen.
Je artsen en verpleegkundigen kunnen je helpen de pijn te verlichten - maar dan moet je hen wel vertellen dat je pijn hebt. Dus laat het weten. Pijnstillers maken het gemakkelijker voor je om de dingen te blijven doen die je leuk vindt.
Pijn? Blijf er niet mee rondlopen.
Vertel het aan je artsen en verpleegkundigen, zij kunnen je helpen.
Kanker kan moeilijk zijn voor je lichaam en geest. Het korte antwoord op je vraag is dat je met iedereen kunt praten bij wie je je op je gemak voelt. Dat kunnen je vrienden zijn, je familie, je artsen en verpleegkundigen, een psycholoog of pedagogisch medewerker. Of vind een maatje die ook kanker heeft of heeft gehad.
Je moet het zelf weten, maar praten met mensen kan je enorm helpen om met je problemen om te gaan. Dus als je normaal een gesloten type bent, dan is het een goed idee om een wat spraakzamer type te worden.
Ook is het goed om te weten dat je gebruik kunt maken van KLIK: Kwaliteit van Leven In Kaart. KLIK is onze online methode om in kaart te brengen hoe het met jou gaat, tijdens en na de behandeling.