Hoe ontstaat kanker?
Je lichaam bestaat uit miljarden cellen. Die delen zich voortdurend waardoor er elke dag nieuwe bijkomen. Nieuwe cellen zorgen ervoor dat je groeit en dat je lichaam gezond blijft. In een gezond lichaam is de celdeling in evenwicht. Oude cellen worden vervangen en er komen niet meer cellen bij dan nodig.
Bij kanker is het evenwicht verstoord. Eén van de cellen gaat zich anders gedragen en blijft zich delen. De ‘foute’ cellen vormen een tumor of circuleren in het bloed. Ze kunnen zich ook uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Omdat kankercellen snel groeien en zich snel delen, nemen zij steeds meer ruimte in beslag. Hierdoor komen gezonde organen en bloedcellen in de verdrukking. Daarom noemen we kanker een kwaadaardige ziekte. Kanker wordt meestal genoemd naar het soort cel of weefsel waarin het ontstaat.
Anders dan kanker bij volwassenen
Kanker bij kinderen en jongeren is anders dan kanker bij volwassenen en wordt ook anders behandeld.
- Vormen van kanker: kinderen en jongeren krijgen vaak andere vormen van kanker dan volwassenen. Zo komt acute lymfatische leukemie vooral bij kinderen voor en chronische lymfatische leukemie bij volwassenen. En krijgen kinderen blastomen terwijl volwassenen carcinomen krijgen.
- Ontstaan: in bijna alle gevallen weten we niet waarom een jongere kanker heeft gekregen. Leefstijl en omgeving spelen eigenlijk geen rol. Ook is maar een klein aantal vormen van kinderkanker erfelijk. Het is gewoon pech als je als jongere kanker krijgt.
- Behandeling: kanker bij jongeren reageert meestal beter op de behandeling dan kanker bij volwassenen. Jongeren kunnen ook hogere doses chemotherapie verdragen omdat hun lichaam sneller herstelt.