Als je gelovig bent, zul je merken dat je geloof een echte steun voor je kan zijn tijdens je behandeling. Je geloof kan ervoor zorgen dat je je beter voelt over wat er allemaal gebeurt. Misschien vind je het ook wel prettig om met iemand uit jouw geloofsgemeente over je ziekte te praten.
Soms is juist het tegenovergestelde het geval en zet je juist meer vraagtekens bij je geloof. Ook dat is heel normaal. Veel mensen vinden dat zij door kanker, anders kijken naar dingen die ze eerder heel normaal vonden.
Het kan een moeilijke tijd zijn, zeker als je familie religieus is en jij worstelt met je geloof. Ons advies? Dat is het advies dat we in dit boekje vaker geven: zeg eerlijk wat je denkt en wat je voelt.
Is dit allemaal nieuw voor je?
Als je nooit echt geïnteresseerd was in religie, kan het best raar zijn als je opeens meer wilt weten over goden en verschillende geloven, maar het hoort erbij. Het is zelfs heel normaal dat je jezelf vragen stelt als ‘Waarom zijn we hier?’ en ‘Waarom is dit gebeurd?’.
En als je je dan aangetrokken voelt tot een bepaalde religie, kan dat een grote steun voor je zijn. Voor sommige mensen kan religie helpen bij het omgaan met verwarrende en moeilijke situaties.
En zelfs als je denkt dat religie helemaal niets voor jou is, kun je misschien eens nadenken over andere vormen van spiritualiteit. Daarbij raden we wederom aan dat je op zoek gaat naar iemand die goed kan luisteren, zodat je hierover met hem/haar kunt praten.
Het draait allemaal om respect
In het ziekenhuis, kun je andere mensen ontmoeten die erg gelovig zij of een bepaalde mening hebben over spiritualiteit. Het is belangrijk om hun geloof en de manier waarop zij met hun behandeling omgaan te respecteren, want zoals we al eerder hebben gezegd, gaat iedereen anders om met deze situatie.
Misschien kun je eens met hen praten over hun geloof en wat het voor ze betekent?
Het is vaak een moeilijke tijd. Door na te denken over dingen zoals religie en spiritualiteit wordt de situatie misschien wat fijner voor je.